maandag 20 juni 2011

AH weer de kruidenier op de hoek


1887, Albert Heijn is 21 wanneer hij de kruidenierszaak van zijn vader overneemt. Een kruidenierszaak, gekenmerkt door de winkel op de hoek,  waar de kruidenier je kent, hij weet wat je wilt hebben, hij je adviseert en waar je je thuis voelt .  
Die tijd lijkt voor de Albert Heijn al even voorbij, met meer dan 750 winkels, een omzet van 27,9 miljard en 70.000 medewerkers[1]. Toch lijkt het dat ze hun ‘roots’ nog niet vergeten zijn. De Slogan ‘gewoon bij Albert Heijn’ en ook de zeer geslaagde mediacampagne waarin de beroemde supermarktmanager centraal staat. Bovendien is lokale betrokkenheid één van de pijlers van de Albert Heijn. Aldus de website:  Albert Heijn wil graag dicht bij de buurt staan, echt de winkel om de hoek zijn. Dat doen we door een vertrouwde plek te zijn voor de dagelijkse boodschappen en een actieve bijdrage te leveren aan het dagelijkse leven in de buurt.”
 Toch graag die kruidenier op de hoek zijn dus, en daar zijn met Social Media nu weer volop nieuwe mogelijkheden voor.

Maar de Albert Heijn benut Social Media toch al?
Op 10 december 2010 meldt de Dutch Field Marketing Association dat Albert Heijn van de Nederlandse supermarkten het meest actief is op Twitter. Online laait het commentaar op. Op de site van POPAI[2], de associatie voor marketing en retail, wordt duidelijk uiteengezet hoe niet-actief de Albert Heijn is en hoe er in 6 maanden tijd gemiddeld nog maar 1 x per week een Twitter-bericht is geplaatst.
Bovendien wordt er echt niet gebruik gemaakt van de interactiemogelijkheden van Social Media. Ondanks dat Twitter en Facebook vol staan met berichten van mensen die trots vertellen dat ze naar de Albert Heijn gaan, wat voor lekkers ze die avond eten en er druk wordt ingecheckt via Foursquare. Kortom, het wordt duidelijk tijd dat de supermarktmanager opstaat en we de kruidenier op de hoek weer te zien krijgen.  

Gerichte communicatie
Het valt of staat met gerichte communicatie. Mensen hebben vaak geen specifieke band met de AH als corporatie, maar wel degelijk met de AH in de straat.

Achtergrond -> Binding
Los van de marketing mogelijkheden liggen er met name mogelijkheden om binding met de klanten te generen. De supermarktmanager, of specifieke medewerkers stellen zich voor, laten zien wat er in de winkel gebeurt en wat ze meemaken. Nieuws over de medewerkers (nieuwe medewerkers, medewerker van de week, verjaardag?), over karakteristieke bezoekers, de straatnieuws verkoper?

Interactie
Social Media biedt de mogelijkheid om het klantcontact naar een heel ander niveau te brengen.  Interactie. Klanten kunnen bij assortimentkeuzes betrokken worden, winkel indeling, actief betrokken worden bij campagnes en de klant kan zelf ook naar de supermarkt reageren. Tips voor een maaltijd, actief bij campagnes betrekken, etc.

Nu al zijn er veel mensen die op hun statusupdate in Sociale Media laten weten dat ze naar de AH gaan. Mensen lijken trots te kunnen delen dat zij bij de Albert Heijn zijn, Maak hier gebruik van. Reageer, heet ze welkom, spreek ze aan, bedank voor advies, laat zien wat de reacties van andere klanten zijn. Koppel een competitief element aan bezoekfrequentie een bosje bloemen voor de mayor van Foursquare of iets anders ludieks, een gouden mandje? Ook als mensen iets te klagen hebben over het merk AH of een specifieke winkel is het heel erg belangrijk om te laten zien dat ze gehoord worden en dat er waar mogelijk iets met hun reactie wordt gedaan.


Mooie kansen om de Albert Heijn weer de kruidenierszaak op de hoek te laten zijn.
Of bijvoorbeeld de Gamma misschien weer de gezamenlijke buurt Doe-het-zelver, en Marskramer weer een ware persoonlijke Merse Kraemer.




[1] Bron: www.ah.nl en www.reclameweek.nl, omzetcijfers over 2009. Geraadpleegd op 16 april 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten